Wat te doen in Groningen met kinderen? Veel toffe dingen! Deze stad heeft mij echt verrast. De stad bruist, leeft en laat je met gemak hoogtepunt na hoogtepunt zien. Waarschijnlijk ben je bekend met waar Groningen ligt; in het Noorden van Nederland. Misschien is het daarom dat deze citytrip ons een extra vakantiegevoel geeft. Wat is er allemaal te doen in Groningen? Behalve dat je heerlijk kunt eten in Groningen en de vintage winkelstraatjes tof zijn, kom je hier ook om cultuur te snuiven. Groningen staat bekend om de hofjes, het prachtige station en andere architectuur. Ik kan het me niet voorstellen; maar heb je Groningen snel bekeken? De omgeving is net zo prachtig. Bezoek bijvoorbeeld ‘Winsum’: Het allermooiste dorp van Nederland in 2020 volgens de ANWB.

Wat te doen in Groningen met kinderen - 10x Tips

1. Altijd weekend bij 'Paviljoen Zondag' – Lunchen aan het Noorderplantsoen

Een stadspark zoals je dat mag verwachten van het prachtige Groningen; wat een goed begin van onze citytrip! Op een gezellig kruispunt, met een fontein aan de overkant, kabbelt een rustige versie van het stadsleven voort. Een mooie ronde paviljoen dat uit 1930 stamt. We laten ons ook vertellen dat het ontwerp op naam staat van stadsbouwmeester Siep Bouma. De bediening is vriendelijk en het eten is lekker. De eigenaren vertellen dat ‘Zondag’ vooral niet te flashy en te hip moet zijn, maar juist lekker divers. Zij zetten zich in voor het overbrengen van een thuisgevoel op iedereen, van jong tot oud. Verschoonplek, kleurplaten, speelgoed en een magnetron voor het opwarmen van eten of drinken voor je baby of peuter zijn aanwezig! Ben je benieuwd naar de geschiedenis van deze toffe plek? Bekijk dan de website voor een stukje historie en iconische plaatjes! Na een verkoelend drankje in de zon, hebben we de tijd genomen om het park te bekijken. Aanrader 😊.

Wat te doen in Groningen met kinderen - 10x Tips

Adres: Kruissingel 1, 9712 XN Groningen
Kosten entree: Gratis
Level: Culinair & City
Parkeren: In omliggende wijken en straten voor € 2,00 per uur. Bijvoorbeeld aan de Westersingel 32.
Website: Paviljoen Zondag

2. Stadswandeling door de binnenstad van Groningen – Ontdekkingstocht te voet

Dit is de manier om Groningen te leren kennen! Met Elena in de kinderwagen ontdekken we de mooie binnenstad van de bruisende studentenstad. De VVV schrijft terecht dat je een volledige dag onder de pannen bent met deze stadswandeling. Wil je plekken als de Hoge der A, t Zuiderdiep, de Vismarkt, de Zwanenstraat en de Prinsentuin goed bekijken, neem dan de tijd. De route beslaat 6 kilometer. Omdat je deze kilometers zelfstandig aflegt, met een kaartje of een app, bepaalt jouw gezin het tempo en de plekken om te stoppen. Wij vinden de 19e-eeuwse Korenbeurs prachtig; net als het Goudkantoor, de Oosterstraat en station Groningen.

Wat te doen in Groningen met kinderen - 10x Tips

Adres: Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen (in het Forum)
Kosten: € 2,50 voor de route
Level: Cultureel
Parkeren: Parkeren in het Forum (locatie VVV) Schoolstraat 16 à € 4,00 per uur
Website: VVV Groningen

3. 'Groninger Koek' – 'Go local' met deze Groningse lekkernij

Groninger Kaasboetiek verkoopt de traditionele Groninger Koek en de bakkerij aan de andere kant van de Zuiderhaven doet dat niet. Snap jij het nog? Hoe het ook zij, scoor deze lokale lekkernij tijdens jouw bezoek aan Groningen. Vanaf 1640 verenigden koekbakkers zich in Groningen; na de afschaffing van de gilden in 1795 mochten broodbakkers ook koek maken. Velen deden dat. Knol’s Koek, ontwikkelaar van de koek, is bekend sinds de jaren vijftig; het bedrijf is echter veel ouder. De koeken van Knol zijn in veel supermarkten te vinden, ook buiten de provinciegrenzen. Leuk weetje: Voor het 75-jarig bestaan in 1979 werd door Knol de grootste Groninger koek ooit gebakken. Deze koek was 5,20 meter lang en woog maar liefst 44 kg. Smullen!

Wat te doen in Groningen met kinderen - 10x Tips

Adres: Astraat 5, 9718 CP Groningen
Kosten: € 4,10 voor een Groninger Koek
Level: Cultureel & Culinair
Parkeren: Bij Q-Park Westerhaven aan de Westerhaven 17 à € 4,00 per uur
Website: Groninger kaasboetiek

4. Bezoek ‘Winsum’ - Het allermooiste dorp van Nederland in 2020 volgens de ANWB

Als het je lukt tijdelijk afscheid te nemen van het gezellige Groningen, rijd dan 15 kilometer naar het Noorden om ‘Winsum’ te bezoeken. ‘Een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molens en dat schitterende Winsumerdiep, een blauwe ader door de bebouwing. Een prachtdorp!’, aldus de jury van de ANWB. Wij struinen op ons gemak door het sprookjesachtige Winsum. Een korte wandelroute brengt ons naar het marktplein; daar verblijdt ‘De Gouden Karper’ ons met een kop koffie en heerlijk gebak. Wat ons betreft in Winsum inderdaad zeer fotogeniek en de moeite waar te bezoeken. Genoeg gewandeld? Bekijk Winsum dan vanaf het water en huur een bootje bij Marenland Recreatie.

Wat te doen in Groningen met kinderen - 10x Tips

Adres: Regnerus Praediniusstraat 2, 9951 CB Winsum (marktplein)
Kosten entree: Gratis
Level: Cultureel
Parkeren: Gratis aan de Havenstraat
Website: VVV Groningen

5. ‘Reitdiephaven’ – De fotogenieke jachthaven van de stad Groningen

De charmante stadsjachthaven ‘Reitdiep’ is een bezoek waard. Misschien is het de Scandinavische architectuur die deze plek zo bijzonder maakt. Of misschien is het de wetenschap dat de gekleurde huizen bewoond worden. Of is het toch het water met zeiljachten en sloepen? Het vakantiegevoel zal in ieder geval niet ontbreken wanneer je fanatiek foto’s maakt van het geheel. Verwacht geen grote terrassen en horecagelegenheden; na een uurtje heb je de Reitdiephaven goed kunnen bekijken. Tenzij je een elektro sloep huurt met de kids en je in ongeveer 2,5 uur een rondje stad doet.

Wat te doen in Groningen met kinderen - 10x Tips

Adres: Reitdiephaven 151, 9745 CP Groningen
Kosten entree: Gratis
Level: Cultureel
Parkeren: Gratis aan de kant van de winkels
Website: Reitdiephaven

6. Gratis uitzicht over Groningen – Beklim het Forum naar 45 meter hoogte

Wat te doen in Groningen? Het Forum bezoeken! Fanatieke studenten sieren het hypermoderne gebouw met hun laptops en koptelefoons. Een tiental roltrappen die over elkaar heen kruisen maken een mooi geheel, samen met het witte interieur. In het Forum vind je museum ‘Storyworld’, vijf filmzalen, de bibliotheek, het Smartlab, horeca en een dakterras met fenomenaal uitzicht. Voor dat laatste bezochten wij deze levendige plek. De reis naar boven is aangenaam en eentje waar de kids zeker van zullen genieten. Vanuit restaurant ‘NOK’ loop je het verlaagde deel van het dakterras op; de trap leidt naar het dak zelf. De glazen omheining zorgt ervoor dat een bezoek aan het dakterras van het Forum op 45 meter hoogte een veilige aangelegenheid is. Met mooi weer én een beetje geluk, kun je zelfs Schiermonnikoog zien liggen!

Wat te doen in Groningen met kinderen - 10x Tips

Adres: Nieuwe Markt 1, 9712 KJ Groningen
Kosten entree: Gratis
Level: Cultureel
Parkeren: In het Forum (locatie VVV) aan de Schoolstraat 16 à € 4,00 per uur
Website: VVV Groningen

7. Ontbijten op Station Groningen – Een nieuwe Starbucks in een oud jasje

Ken je dat gevoel van tijdgebrek wanneer je een nieuwe stad aan het ontdekken bent? Zo hebben wij nog een paar uur te verdelen tijdens ons bezoek aan Groningen en nog 15 plekken op het verlanglijstje staan. We besluiten te ontbijten bij ‘Starbucks’ dat gevestigd zit in het station van Groningen. Voltreffer! Net als vele anderen, kijken wij constant omhoog wanneer we de rest van het gebouw bekijken. Het plafond en de indrukwekkende tegeltableaus van de Groninger kunstenaar F.H. Bach maken van het station een heus museum. Groningen heeft sinds 1866 een station; het huidige gebouw werd eind 19de eeuw gebouwd. Naast ‘het Peerd van Ome Loeks’ op het Stadsbalkon heb je prachtig zicht op de gevel met zijn mix van laatgotische versieringen en renaissancistische topgevels. Top plek om te ontbijten!

Wat te doen in Groningen met kinderen - 10x Tips

Adres: Stationsplein 4, 9726 AE Groningen
Kosten entree: Gratis
Level: Cultureel
Parkeren: Bij ‘ParkBee Groningen Station’ aan het Stationsplein 7 à € 1,50 per uur
Website: VVV Groningen

8. Bezoek de mooiste hofjes van Groningen – Must see!

Het bruisende stadsleven komt tot stilstand in de prachtige hofjes die goed bewaard zijn gebleven in de stad Groningen. De hofjes en gasthuizen zijn ooit opgericht om gratis onderdak te bieden aan armen, zieken en weduwen. Nu worden deze eyecatchers bewoond. Wij bezoeken vier hofjes dicht bij elkaar gelegen te voet in het Noordwesten van Groningen. Let goed op, want soms loop je de toegangspoort zo voorbij. Wij bezoeken het ‘Pieternella gasthuis’ en het ‘Middengasthuis’ in de Grote Leliestraat, plus het ‘Middengasthuis’ in de Kleine Rozenstraat en het ‘Doopsgezind Gasthuis’. Tijdens een stedentrip naar Groningen mag een wandeling langs de mooiste hofjes van de stad zeker niet ontbreken!

Wat te doen in Groningen met kinderen - 10x Tips

Adres: Grote Leliestraat, 9712 SZ Groningen (Pieternella gasthuis)
Kosten entree: Gratis
Level: Cultureel
Parkeren: Aan de Havenstraat à € 4,00 per uur
Website: VVV Groningen

9. ‘Weet waar je eet’ in Groningen – ‘Mr Mofongo’

Op toffe plekken goed kunnen eten, is een essentieel onderdeel van iedere citytrip! Gelukkig kun je je culinaire neus ophalen in Groningen. Waar? Bij ‘Mr Mofongo’! Wat keken wij er naar uit om op culinaire wereldreis te gaan bij ‘Mr Mofongo’! Lees het toffe concept van dit wereldse restaurant op de website en iedere reiziger is verkocht. Helaas was enkel een lunch haalbaar voor ons en hebben we het internationale streetfood niet zelf kunnen proeven. De Thaise kippensoep maakte dat goed! Reserveer vooraf; Mr Mofongo is populair. Ook voor een drankje trouwens… Mr Mofongo in Groningen heeft een eigen distilleerderij, waar jenever, whisky en gin gedistilleerd worden. Misschien ontmoet je ‘Armano’ nog: Een robotarm die met futuristische liefde drankjes serveert aan de metershoge cocktailbar.

Wat te doen in Groningen met kinderen - 10x Tips

Adres: Oude Boteringestraat 26, 9712 GJ Groningen
Kosten: 3,5 / 5
Level: Culinair
Parkeren: Bij Interparking Centrum Groningen aan de Haddingestraat 6 à € 3,00 per uur
Website: Mr Mofongo

10. Toffe winkels in Groningen – De leukste winkelstraatjes in de binnenstad

Ontwijk de grote ketens en ga authentiek winkelen in de Zwanestraat, Kromme Elleboog en Folkingestraat. Wist je dat de Zwanestraat is vernoemd naar ‘de witte Swane’; een huis dat in 1610 werd aangeschaft door het Stadsbestuur om de constructie van de straat in werking te stellen? Bezoek hier WoonZooi, Diezijner en het Bakkerscafé! Steek vervolgens over naar de Kromme Elleboog. Kwijl hier bij ‘Bonbon Atelier Luca’ en neem iets lekkers mee voor thuis van ‘Slijterij Van Erp’. Wist je dat de Folkingestraat ooit de titel ‘Leukste Winkelstraat van Nederland’ kreeg? Dat komt waarschijnlijk door alle delicatessen, hipsterkleding en handwerk dat wordt verkocht in eigenzinnige winkeltjes. Ga op zoek naar de Joodse historie en bezoek de synagoge voor een rondleiding of expositie. De elf halve maantjes op de grond vormen tezamen de verschillende maanstanden, van volle maan tot nieuwe maan. Het werk is ter nagedachtenis aan het joodse leven in de Folkingestraat tot aan de Tweede Wereldoorlog. Nu weet je wat te doen in Groningen met kinderen…

Wat te doen in Groningen met kinderen - 10x Tips

Adres: Zwanestraat, Kromme Elleboog en Folkingestraat
Kosten entree: Gratis, kosten afhankelijk van ‘shopping behaviour’ 😊
Level: Shopping & Cultureel
Parkeren: Bij Interparking Centrum Groningen aan de Haddingestraat 6 à € 3,00 per uur

Ons verblijf in Groningen - Miss Blanche

‘Hotel Miss Blanche’ is gesitueerd aan de Hoge der A, een straat met monumentale gebouwen en pakhuizen aan het water. De suites van dit hotel in Groningen liggen verrassend verstopt, heimelijk verborgen achter historische gevels. Je kiest voor dit hotel vanwege de centrale locatie, de comfortabele suites en de luxueuze uitstraling. Wij waren erg blij met de upgrade naar de ‘Deluxe Kamer’. Het rumoer van de stad heeft ons de eerste nacht wakker gehouden.

Wat te doen in Groningen met kinderen - 10x Tips

Adres: Zwanestraat, Kromme Elleboog en Folkingestraat
Kosten: Vanaf € 125,00 per nacht bij de standaard tweepersoonskamer (jun 2021)
Parkeren: Bij de parkeergarage van het hotel à € 20,00 per dag
Website: Hotel Miss Blanche