Rondreis Maleisië met kinderen – 10x Tips

Rondreis Maleisië met kinderen – 10x Tips

1. Kuala Lumpur - (3 nachten)

Wat een warm welkom! Kuala Lumpur staat garant voor tal van activiteiten die geschikt zijn voor kinderen van verschillende leeftijden. Denk aan mega malls, tientallen speeltuinen, kleurrijke tempels en attractieparken. Trek dus voldoende tijd uit om deze wereldstad te ontdekken met kinderen. De hoofdstad van Maleisië is een opkomende, cultureel diverse stad die steeds beter gevonden wordt door toeristen. In KL, zoals locals de stad liefkozend noemen, vind je een mix van Chinese, Indiase en Maleisische invloeden. En dat is precies de reden dat je hier zo gevarieerd kunt eten, je een mengelmoes van culturen aantreft en er bovendien goed Engels gesproken wordt. De wijken ‘KLCC’ en ‘Bukit Bintang’ zijn het meest populair om te verblijven omdat deze centraal gelegen zijn en zijn daarmee een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de stad. Je splitst de tijd in KL op in twee delen wat mij betreft: Bij aankomst in Maleisië spendeer je hier twee volle dagen en dat doe je aan het einde van de reis weer.

Rondreis Maleisië met kinderen – 10x Tips

Adres: 152, Changkat Thambi Dollah, Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur
Afstand: De trein brengt je in 30 minuten van het vliegveld naar KL Sentral busstation. Daar pak je een Grab (taxi) welke je in 10 minuten naar ‘Mercure Kuala Lumpur Shaw Parade’ brengt.
Kosten: Ongeveer € 75,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en een peuter van 1,5 jaar (juni 2022).
Level: Cultuur
Website: Mercure Kuala Lumpur Shaw Parade

2. Melaka - (2 nachten)

Tot mijn verbazing wordt Melaka nog weleens overgeslagen tijdens een rondreis Maleisië. Dat is vooral zo omdat Melaka geen aaneenschakeling is van bombastische hoogtepunten en omdat de stad gevoelsmatig wat uit de richting ligt als je de rest van Maleisië met kinderen ook gaat ontdekken. Je reist namelijk ruim 150 kilometer naar het zuiden vanuit KL om Melaka te bezoeken. Waarom zou je dit dan toch doen? Melaka heeft wel degelijk interessante attracties, maar is bovendien een verzamelplek waar sfeer, cultuur en heerlijk Aziatisch eten samen komen. Melaka wordt ook wel gezien als een echte ‘foodie-bestemming‘. In 2008 werd Melaka uitgeroepen tot UNESCO World Heritage Site. Dit heeft de stad met zo’n 800.000 inwoners vooral te danken aan het prachtig historisch centrum met Nederlandse invloeden. Melaka was namelijk een belangrijke handelspost voor de VOC en viel in de 17e eeuw onder Nederlands bestuur. En dat zie je vandaag de dag nog terug in de stad!

Rondreis Maleisië met kinderen – 10x Tips

Adres: Jalan Melaka Raya 2, 75000 Melaka
Afstand: De bus brengt je in 3 uur van KL Sentral busstation naar Melaka Sentral busstation. Daar pak je een Grab (taxi) welke je in 15 minuten naar ‘Noble Resort Hotel Melaka’ brengt.
Kosten: Ongeveer € 80,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en een peuter van 1,5 jaar (juni 2022).
Level: Cultuur
Website: Noble Resort Hotel Melaka

3. Cameron highlands - (2 nachten)

Welkom in een groene oase van rust en natuurschoon! De Cameron highlands zijn steevast onderdeel van een rondreis Maleisië met kinderen en dat is terecht. Het gebied kenmerkt zich door uitgestrekte theevelden, gewenste koelte, prachtige wandelroutes en Britse ontbijtjes. Wanneer we afreizen naar Cameron highlands hebben we pech: bekende attracties als BOH theeplantage, Mossy Forest en diverse wandelpaden zijn gesloten; de nasleep van Corona en het gevolg van hevige regenval. Waarom je overal theesalons en herenhuizen in Engelse stijl tegenkomt? Omdat een Engelse expeditieleider de hooglanden in de 19e eeuw ontdekt en hiermee de weg voor Britse kolonisten vrijmaakt die de hitte van de rest van het land ontvluchten. Je verblijft in het knusse Tanah Rata, het toeristisch centrum van Cameron Highlands. Het kleine dorpje met een niet te missen hoofdstraat voorziet in schattige restaurants die heerlijke maaltijden serveren. Kidsproof!

Rondreis Maleisië met kinderen – 10x Tips

Adres: Jalan Gereja, Tanah Rata, 39000 Tanah Rata
Afstand: Het is mogelijk met het OV van Melaka naar Cameron highlands te reizen. Je doet hier ongeveer 8 uur over. Wij kiezen er daarom voor een taxi te reserveren die ons in ruim 5 uur naar ‘Heritage Hotel Cameron Highlands‘ brengt.
Kosten: Ongeveer € 50,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en een peuter van 1,5 jaar (juni 2022).
Level: Natuur
Website: Hotel My Heritage Cameron Highlands

4. Ipoh - (2 nachten)

Ipoh was ooit een van de meest welvarende steden van Zuidoost-Azië omdat deze plek het centrum van de tin-industrie wereldwijd was. Tegenwoordig is de stad vooral van grote toeristische waarde omdat Ipoh omgeven is door prachtige kalkstenen rotspartijen en bergen met prachtige tempels in grotten. Nergens anders in Maleisië ben ik zo onder de indruk van al die pracht en praal in de grotten en tempels, ongelofelijk mooi! Verder staat Ipoh bekend om de uitstekende restaurants, ‘hawkers’ (streetfood) en heerlijke, internationaal geroemde gerechten. Let goed op de bordjes ‘Ipoh kitchen’, daar eet je verrukkelijk en lokaal. De stad staat garant voor fotogenieke straatjes en culturele bezienswaardigheden, maar kent niet zo’n uitgelaten sfeer als Melaka. Wellicht komt dat nog, wanneer meer reizigers zich beseffen dat Ipoh de moeite waard is om te bezoeken. Slenter door het oude deel van de stad en ontdek koloniale gebouwen versus moderne streetart.

Rondreis Maleisië met kinderen – 10x Tips

Adres: Jalan Jelapang B-21-5, BLOCK B, 31020 Ipoh
Afstand: De bus brengt je in 3 uur van Tanah Rata Terminal busstation naar Amanjaya Terminal busstation. Daar pak je een Grab (taxi) welke je in 5 minuten naar ‘Adelea Homestay MERU’ brengt.
Kosten: Ongeveer € 60,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en een peuter van 1,5 jaar (juni 2022).
Level: Cultuur
Website: Adelea Homestay MERU

5. Penang - (2 nachten)

Waar Ipoh nog niet op waarde wordt geschat, weten toeristen Penang al langer te vinden. Dan hebben we het over Maleisisch toerisme wat betekent dat het tropische eiland nog lang niet overlopen wordt. We verblijven hier 2 nachten en dat is te kort, want Penang bruist! Je reist af naar deze populaire bestemming voor de relaxte sfeer, het eilandleven, de hippe eettentjes, de streetart en diverse activiteiten die uitermate geschikt zijn om met kinderen te ondernemen. Voor de mooie stranden reis je later door naar Langkawi. Wij genieten volop van het stadse George town waar we twee nachten verblijven. De hoofdstad van Penang is een broeinest van prachtige hectiek met Chinese invloeden in overvloed. Je vermaakt je meer dan prima in de winkeltjes, barretjes en restaurants. Je kijkt je ogen uit wanneer je met de buggy door de koloniale straten van Georgetown slentert. Hier komen cultuur, streetart- en food samen. Georgetown is niet te missen, maar een groot deel van de rest van Penang is ook de moeite waard. Ook hier zijn we onder de indruk van fraaie tempels, reizen we naar Penang Hill voor prachtige uitzichten en toeren we rond op de fiets.

Rondreis Maleisië met kinderen – 10x Tips

Adres: 39C Pengkalan Weld Georgetown, 10300 George Town
Afstand: Het is mogelijk met het OV van Ipoh naar Penang (George town) te reizen. Je doet hier ongeveer 4 uur over. Wij kiezen er voor een taxi te reserveren die ons in ruim 2 uur van ‘Adelea Homestay MERU’ naar ‘SAVV Hotel’ brengt.
Kosten: Ongeveer € 60,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en een peuter van 1,5 jaar (juni 2022).
Level: Cultuur
Website: Savv Hotel George Town

6. Langkawi - (4 nachten)

Palu Langkawi is het grootste eiland van de archipel Langkawi welke bestaat uit 99 eilanden in het noorden van Maleisië, tegen de grens van Thailand. Heb je minder twee weken de tijd voor een rondreis Maleisië met kinderen? Dat is dit eiland de perfecte plek om een je reis af te sluiten. Waarom? Zeg hallo tegen een helderblauwe zee, witte stranden en een jungleachtige natuur die Langkawi bekronen tot een echte tropische bestemming. Langkawi is Islamitisch waardoor er weinig horecagelegenheden zijn die alcohol schenken. De eilandengroep kenmerkt zich door groene heuvels, valleien, bergen, watervallen, rijstvelden en authentieke dorpjes. Langkawi heeft de natuur, maar niet de sfeer van Penang. Grote uitzonderingen hierop zijn de diverse avondmarkten op verschillende locaties op Langkawi en toeristische hart van het eiland ‘Pantai Cenang’. Activiteiten als Langkawi Sky Bridge, een mangrove-tour en eilandhoppen sla je sowieso niet over. Leuk weetje: Het eiland is belastingvrij waardoor je op het hele eiland voordeliger kunt winkelen!

Rondreis Maleisië met kinderen – 10x Tips

Adres: Pantai Cenang, 07000 Langkawi, Kedah
Afstand: Normaal gesproken varen er boten tussen Penang en Langkawi die toeristen in 3 uur van eiland naar eiland brengen. Het zijn echter geen comfortabele tripjes en veel reizigers worden ziek onderweg. Wanneer wij de oversteek willen maken, varen er geen boten en zijn we genoodzaakt te vliegen. Helaas is dat de minder milieuvriendelijke optie. In 40 minuten vlieg je van Penang International Airport naar Langkawi Airport. Daar pak je een Grab (taxi) welke je in 10 minuten naar ‘Pelangi Beach Resort & Spa’ brengt.
Kosten: Ongeveer € 135,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en een peuter van 1,5 jaar (juni 2022).
Level: Eilandleven
Website: Meritus Pelangi Beach Resort and Spa Langkawi

7. Bukit Mertajam - (1 nacht)

Standje rust, heerlijk! Deze tussenstop zet een knip in de lange reis naar ‘Belum State Park’, onze volgende bestemming van deze rondreis Maleisië. Even op adem komen in het heerlijke verblijf ‘Vangohh Eminent Hotel & Spa’. Waar we de afgelopen twee weken uren zorgvuldig indelen en we spelen met slaapjes, voedingen en activiteiten, maakt dit nachtje plaats voor roomservice, chillen op bed en uitgebreid eten. We genieten van lekkernijen bij in house restaurant ‘Hu Tong’, spelen op de glijbanen bij het zwembad en je snapt wel dat wij de deur verder niet uitkomen. Dit vijfsterrenhotel laat zich inspireren door kunst en lifestyle en noemt zich een eerste paradijs in Bukit Mertajam vanwege de gedurfde kijk op gastvrijheid. Locals zijn ervan overtuigd dat dit nieuwe luxe hotel, centraal gelegen in de wijk Province Wellesley, gaat uitgroeien tot een toeristisch knooppunt. Hoe het ook zij, wij genieten maximaal van de rust en het fantastische uitzicht op de heuvels tijdens ons verblijf in Bukit Mertajam.

Rondreis Maleisië met kinderen – 10x Tips

Adres: 3406, Jalan Machang Bubok 2, Taman Machang Bubok, 14000 Bukit Mertajam, Pulau Pinang
Afstand: Normaal gesproken varen er boten tussen Langkawi en Penang die toeristen in 3 uur van eiland naar eiland brengen. Het zijn echter geen comfortabele tripjes en veel reizigers worden ziek onderweg. Wanneer wij de oversteek willen maken, varen er geen boten en zijn we genoodzaakt te vliegen. Helaas is dat de minder milieuvriendelijke optie. In 40 minuten vlieg je van Langkawi Airport naar Penang International Airport. Daar pak je een Grab (taxi) welke je in 45 minuten naar ‘Vangohh Eminent Hotel & Spa’ brengt.
Kosten: Ongeveer € 75,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en een peuter van 1,5 jaar (juni 2022).
Level: Relax
Website: Vangohh Eminent Hotel & Spa

8. Belum State Park - (2 nachten)

We nemen de gok en kiezen voor een bezoek aan ‘Belum State Park’. Een gok omdat natuurpark ‘Taman Negara’ beter te bereiken is, toegankelijker is en meer op de route ligt. Belum State Park wordt echter geroemd om haar authenticiteit, bijzondere diersoorten die enkel daar leven en is bovendien een van de beste plekken in Maleisië om de immense Rafflesia bloem met eigen ogen te zien. Een consequentie van het uitblijven van massatoerisme is dat er weinig accommodaties te vinden zijn, wees daarom op tijd met boeken wanneer je afreist naar Belum State Park. Wanneer wij het park bezoeken is de nasleep van Corona nog goed voelbaar. Het gevolg? Er worden geen maaltijden aangeboden in de accommodatie, het Orang Asli- dorp is enkel vanaf de boot te aanschouwen en visa om het park in te gaan worden nog niet afgegeven. Baalmomentje. De andere kant van de medaille? Het fenomeen dat de Rafflesia bloem heet, staat slechts een paar dagen per jaar in bloei en dan moet je er maar net zijn. En wij zijn er! Prachtig.

Rondreis Maleisië met kinderen – 10x Tips

Adres: Pulau Banding, 33300 Gerik, Perak
Afstand: Het is niet mogelijk om met het OV van Bukit Mertajam naar Belum State Park te reizen. Vanaf Ipoh of Kuala Lumpur kan dat wel. Je doet hier ongeveer 3 tot 5 uur over. Wij kiezen er daarom voor een taxi te reserveren die ons in ruim 3 uur van ‘Vangohh Eminent Hotel & Spa’ naar ‘Belum Rainforest Resort’ brengt.
Kosten: Ongeveer € 75,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en een peuter van 1,5 jaar (juni 2022).
Level: Jungle
Website: Belum Rainforest Resort

9. Perhentian Islands - (4 nachten)

Je reist naar de noordoostzijde van Maleisië om de ‘Perhentian eilanden‘ te bezoeken. Je hebt de keuze uit het grotere familie eiland ‘Besar‘ en het kleinere ‘Kecil‘ waar backpackers zich graag ophouden. Bezoek de Perhentians tussen maart en oktober; de overige maanden kampt de regio met een heftig regenseizoen en zijn de eilanden gesloten. Je neemt deze hotspot op in je rondreis Maleisië met kinderen wanneer je een kick krijgt van een prachtige onderwaterwereld, het ontdekken van junglepaden en kajakken. Snorkel- en duikmogelijkheden zijn er hier te over. Perhentian Besar is rustig en niet super sfeervol. De accommodaties zijn over het algemeen vrij simpel en het eten bij verschillende restaurants is oké. Onze beleving van een bezoek aan de Perhentians wordt ingekleurd door hevige regenval. Van de drie volledige dagen die we te besteden hebben op Besar, regent het 2,5 dagen aan een stuk. Alle activiteiten vallen in het water. Op de enige zonnige ochtend zien we tijdens het snorkelen prachtig koraal, ontelbare vissen die op ons verlanglijstje staan en haaien. Aan jou om een goede afweging te maken…

Rondreis Maleisië met kinderen – 10x Tips

Adres: Seberang Genting, Lot 136, Terengganu, Pulau Perhentian Besar, 22300 Besut, Terengganu
Afstand: Het is niet mogelijk om met het OV van Belum State Park naar Kuala Besut, de opstapplaats voor de boot, te reizen. Wij kiezen er daarom voor een taxi te reserveren die ons in ruim 3 uur van ‘Belum Rainforest Resort’ naar Kuala Besut brengt. Bij de haven kun je ter plekke tickets voor de boten kopen die een paar keer per dag de oversteek van 40 minuten maken. Er zijn diverse kleine kantoortjes die tickets aanbieden. NOTE! Vanwege het slechte weer varen er dagenlang geen boten en besluiten wij eerder dan gepland terug te varen op een droog moment. Bovendien is de zee behoorlijk wild door de storm. We zijn beter voorbereid dan op de heenweg en zetten Elena extra goed vast in de draagzak op weg naar ‘The Barat Perhentian’.
Kosten: Ongeveer € 90,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en een peuter van 1,5 jaar (juni 2022).
Level: Jungle
Website: The Barat Perhentian

10. Kota Bharu - Kuala Lumpur (2 nachten)

De storm op de Perhentians maakt dat wij eerder terugkeren naar het vaste land en een nachtje verblijven in Kota Bharu. Dit is een onverwachte tussenstop die wenselijk is gezien de kilometers die we hebben afgelegd de afgelopen weken, maar Kota Bharu is geen hotspot die je per se gezien moet hebben. Wat wel interessant is, is dat Westerse invloeden nog nauwelijks voelbaar zijn. De islam viert hier, op ingetogen wijze, hoogtij. Voor toeristen gelden overigens geen speciale kledingvoorschriften. Bedek in ieder geval schouders, bovenarmen en benen omdat je rekening wilt houden met de lokale bevolking. Spendeer je toch wat meer tijd in Kota Bharu? Er zijn een aantal winkelcentra in de omgeving te vinden, net als gezellige avondmarkten. Andere attracties in de regio: een tweetal vissersdorpjes, een van de grootste liggende boeddha’s van Maleisië en een paar oude paleizen. Bovendien heeft Kota Bharu een eigen luchthaven, Sultan Ismail Petra Airport, die als doorgang naar andere uithoeken van Maleisië dient. Wij vliegen vanuit Kota Bharu naar de hoofdstad voor ons laatste nachtje in Maleisië bij topper ‘The Kuala Lumpur Journal Hotel’, geven Kuala Lumpur dikke knuffels en spreken de wens uit nog eens terug te komen!

Rondreis Maleisië met kinderen – 10x Tips

Adres: Jalan Sultan Yahya Petra, Kota Sri Mutiara, 15150 Kota Bharu, Kelantan
Afstand: Je arriveert in de haven van ‘Kuala Besut’. Een Grab (taxi) brengt in 60 minuten van de haven van Kuala Besut naar ‘The Grand Renai Hotel’ in Kota Bharu. Het is vervolgens niet mogelijk om met de bus of de trein van Kota Bharu naar Kuala Lumpur te reizen. Wij kiezen er daarom de volgende dag voor in ruim 60 minuten van ‘Sultan Ismail Petra Airport’ naar Kuala Lumpur te vliegen.
Kosten: Ongeveer € 60,00 per nacht o.b.v. twee volwassenen en een peuter van 1,5 jaar (juni 2022).
Level: Relax
Website: Renai Hotel Kota Bharu